sanamed
 

Lézeres szemsebészet

Intézményünk szemészeti ambulanciáján közel 10 éve végzünk szemfenéki lézerkezelést.A lézeres koaguláció többségében a cukorbetegség okozta retinopathia miatt történik.A kezelés eredménye az üvegtestben és az ideghártyán kialakuló proliferációk és az éleslátás helyén keletkezett ödéma megelőzése és visszafejlesztése.Ezt fokális vagy panretinális koagulációval érhetjük el.

A szem anyagcseréjében szerepet játszó fővéna törzs- ill. ágtrombózisakor kellő időben végzett lézerkezeléssel nagyon jó esély van a későbbi,igen súlyos szövődmények kivédésére(pl.:érújdonképződés,üvegtesti vérzés,másodlagos zöldhályog).

Az időben diagnosztizált ideghártya szakadások,melyek nem vagy csak közvetlen környezetükben okoznak kisfokú retinaleválást,szintén eredményesen kezelhetők lézeres koagulációval.

Zöldhályog betegség bizonyos formáiban lézeres trabeculoplasztikát és/vagy gonioplasztikát is végzünk.A beavatkozás szükséges lehet a nem, valamint a nem kellően hatásos konzervatív terápia illetve azok alkalmazásának kontraindikációja esetén.

A lézerkezelés indokolt esetben is csak akkor alkalmazható,ha a fénytörőközegek tisztasága azt lehetővé teszi.Minden olyan szembetegség amely a szaruhártya,a szemlencse és az üvegtest átláthatóságát nehezíti, a lézer koaguláció halasztását vonhatja magaután. Csak jó beláthatóság esetén tudja az operatőr hatásosan és biztonságosan elvégezni ezt a szemsebészeti beavatkozást.

A lézeres beavatkozásokat ambulanter,szemcseppekkel történő helyi érzéstelenítésben végezzük.Indokolt esetekben néhány napos kórházi befekvés szükséges lehet.